Tajib Omerdić

Tajib Omerdić (rođen 21. aprila 1948. godine u Stjepan Polju, općina Gračanica) je bosanskohercegovački pjesnik.

Tajib Omerdić je završio Srednju rudarsku školu u Sloveniji, Velenje, VŠUP-Pravnik-kriminalista u Zagrebu te Fakultet FPN u Zagrebu s stečenim zvanjem profesor. Kao policajac sedamdesetih godina dosta stidno pojavljuje se na književnim večerima u Jastrebarskom, Zagrebu i Karlovcu. Pišući pjesme uglavnom sa aspekta i želje za povratkom u svoju Bosnu, i ta mu se želja ispunila te je 1991. godine sjeo u vruću fotelju načelnika policije u Gračanici, a zbog te želje i ljubavi prema Bosni odbio je ponuđeno mjesto pomoćnika ministra policije Hrvatske.

Prošavši sve katarze koje jedan čovjek može proći, od gubitka svojih najmilijih do umirovljenja preko noći jer tako je politika odlučila Tajib se nije predao. Kada je bilo najpotrebnije svojim dugogodišnjim iskustvom u policiji nadmudrio je rušitelje Bosne i naoružao Gračanicu s oružjem teritorijalne obrane. Nije dozvolio da Gračanica šaptom padne. Svojim vezama u Zagrebu omogućio je daljnje naoružavanje Tuzlanske regije vodeći računa da Gračanica ne ostane zapostavljena. Velika većina građana općine Gračanica Tajiba smatraju najzaslužnijim za obranu Gračanice.

U tom gradu i objavljuje knjigu poezije “Od obale do Obale”. Zatim se javlja sa pjesmama u zajedničkoj knjizi “Šapat Provincije”. Međutim, zbog više sile ništa ne objavljuje. On ne miruje te je pripremio za štampu:

Poezija

* Stjepanska Vrela
* Istanbulski ezani

Romani

* Tito Hrvat ili rus
* Kriva i krvava
* Ina
* Balkanijada.

11 komentara

Komentariši