SNAHA

“Tvoj brat Nurkan hoce da ocera zenu tri mjeseca nakon sto ju je doveo. Mozes li zamisliti koje ce price o tome kolati Hambar-mahalom. Zato sam te pozvao, sine, da iz Sarajeva dodes u Bijeljinu i porazgovars s mladim bratom”, kaza Fazlija starijem sinu Shevalu.
“A, zasto, babo, Nurkan hoce da ocera snahu”? upita Sheval.
“Drzim da nasa snaha nema mahane, lijepa je, custa, radina, snalazljiva, sam Bog zna zasto hoce da je ocera”……
“Zna li snaha za Nurkanovu nakanu”?
“Ne bih rekao da zna”, odgovori Fazlaga, pa se predade sutnji.

U sumrak cu se Nurkanovo kasljucanje. Njegova zena Begajeta izleti da ga doceka na avlijskim vratima. U kuci se braca poljubise, a onda nakon vecere posijelise. Nurkan gotovo i da ne progovori. Sutradan Sheval ode u Nurkanov ducan, ali zbog mnogih musterija braca ne mogase popricati do popodneva, kad Nurkan zakljuca ducan, a Sheval se otvori.
“Cujem brate, da hoces da oceras zenu”
“Dobro si cuo, Shevale, znam da si radi toga dosao iz Sarajeva”.
“Sramota je i steta, Nurkane, tek si je doveo, a snaha je valjana, lijepo kucu odrzava, slusa roditelje, povrh svega lijepa je”…..
“Stanider malo, brate Shevale….. Sta mom i tvom babi dodje Begajeta”?
“Kako sta mu dodje, valjda snaha?”
“A sta dode nasim sestrama, tebi i cijeloj nasoj familiji?”
“Pa, svima nam je snaha”.
“E slusaj sad, brate, svima vama Begajeta je snaha i svi kazete da je dobra i smjerna snaha, sto ja vama ne poricem, ali samo meni Begajeta je zena i samo ja znam kakva je ona zena”
Na te Nurkanove rijeci Sheval zanijemi, posjedi jos koji minut u Nurkanovom ducanu, pa ode kuci gdje ne umjede nista da kaze ocu i materi, samo je sirio ruke. Sutradan Sheval otputova u Sarajevo.

Ne prode vise od sedam dana nakon toga, a Shevalu iz Bijeljinje u Sarajevo stize telegram na kojem je pisalo:
Nurkan ocerao prvu zenu,stop. Druga iz Zvornika dosla prije nego sto je prva stigla svojoj kuci u Janju, stop. Je li druga dovedena kao snaha na probu i koliko ce druga snaha ostati u nasoj kuci, ne zna se, stop. Ti Shevale, ne dolazi dok nesto vise ne saznamo o tome i dok ti ne javimo, stop.
U potpisu: babo i mati.

Adil Hajric

Komentariši