GATARA

“Jeste li cule da je iz Teocaka dosla gatara, zakupila mutvak kod Avde Vukovica u Tombaku i gata u fildzan, karte i skoljku.Prvog dana po dolasku prorekla jednoj curi iz Guzdevica da ce biti isprosena i dodjose toj curi prosci”, kaza Rukija na zenskom sijelu kod Pilakovica u bijeljinskoj Hamber mahali.
“A koliko naplacuje ta zena za gatanje”, upita Shehzija.
“Cujem da joj daju po svojoj procjeni, zavisi haman od toga sto rekne gatara”, odvrati Rukija.

Usred zenske price o gatari cu se kasalj na avliji domacina Pilakovica, sto bi znak zenama da okoncaju sijelo, Rukija i Shehzija se uparise kad krenuse mahalom, pa zametnuse razgovor.
“Zasto ti Shehzija,ne odes kod gatare, u tebi ima jos snage i ljepote? Mozda ti gatara dozove novu srecu”……..
Shehzija klimnu glavom , a kad stize pred svoju kapiju, zahvali Rukiji i ode kuci.

Sutradan se nadje u Avdinom mutvaku s gatarom koja prvo ispece kahvu, stavi malo anduza na zar u mangali, soba zamirisa, a gatara onda dade Shehzijineku usitnjenu travu da je proguta prije kahve. Nakon sto popishe kahvu, Shehzija kaza gatari zasto je dosla. Gatara prvo pogleda u skoljku, nesto uceci, onda skoljku stavi na uho Shehziji, koja cu neke zagonetne sumove, potom gatara po seciji razbaca karte s cudnim likovima, te stade zagledati fildzan iz kojeg je Sehzija pila kahvu, pa joj namah rece, da ce uskoro u njenu kucu doci muska glava i donijeti lijep glas. Na to Shehziju spopade slatka drhtavica, pa zavuce ruku u njedra, dade gatari novac i ode mimoilazeci se sa na avliji s nepoznatom zenom.

Nekoliko dana nakon toga eto i Rukije kod gatare i odmah s vrata stade kazivati:
“Bio neki Shahinaga kod Shahzije sto sam ti je poslala neki dan”.
“Masala, ja sam joj rekla da ce muska glava pohoditi njenu kucu” kaza gatara.
“Ali, nije Shahinga dos'o radi Shahzije”.
“Nego”?!
“Zaprosio Shahzijinu scer Kadriju, a otac bi joj mogao biti”.
“Moja skoljka, moje karte i moj fildzan pokazali su mushku glavu u Shehzijinoj kuci, a ja nisam ni znala da Shehzija ima scer za udaju, nisi mi to rekla, Rukija”.
“Bogme je Shehzija zatreperila kad je ugledala Shahinagu”, govori Rukija.
“Slusaj, Rukija, evo tebi tvoj tal sto si mi poslala Shehziju, a bezbeli ti je i Shahinaga nesto dao sto si ga uputila da prosi Shehzijinu scer, vidim ja da ti radis na dvije linije. Ne mogu ja ugatati kome ce lijep glas donijeti Shahinaga, a ti moras izvesti to da Shehziju posaljes meni, a Shahinagu njenoj shceri. Bolji si ti muckaros, Rukija, nego sto sam ja gatara.”
Utom neko pokuca na gatarina vrata, a Rukija se zavuce pod seciju.

Adil Hajric

2 komentara

Komentariši