¤ Knjizevni kutak ¤

Perom i slovom u nezaborav ....

16.09.2005.

UBI NAS PJESMA

[I]
Ti nešto bilježiš, Tale Tragaču? O selu, o ljudima? Pišeš o sreći i nesreći ljudskoj? Ima li gore nesreće od moje? Htio bih kazati Hamovoj djeci kako je bilo, a i svojoj. Bi li mogao…?

Ne znam, Reufe, može li se uopšte ispričati istina. I šta je istina? Ona slika u tvojim očima, ili u Hamovim, ili u očima njegove djece? Ili u mojim očima?

Reci im samo da nas je ubila pjesma, i krv, i rakija, i pjesma u krvi, i rakija u krvi, i nesreća u krvi, i jabuka, i nesreća u jabuci, i… ma, ti ćeš to bolje, ti si vičan riječima. Ja sam samo znao pjevati.

Sanjao sam Reufa. Nije mi bilo drago. Znao sam da mu moram uslišiti molbu, a teško je to, teško je nesreću zamotati u riječi.

Niko u selu nije znao grlovito zapjevati kao Reuf. Ježila su se i napinjala milinom jahorinska brda od njegova glasa. Njegov glas bješe njegova sreća u duši i njegovo prokletstvo. Od tog glasa vrila je krv i razum mahnitao usklikom ludila i pijanstva. S rakijom bi njegova pjesma opčinila dušu da pukne, da se rasprsne u zvuku, da se utopi u tonu neobuzdane radosti i razigranog bjesnila u krvi.

Previše je bilo radosti u mojoj krvi, Tale, nisam je znao obuzdati, nisam je znao ukrotiti, prešao sam granicu, to nam je donijelo nesreću i to nas ubilo. Hamo ništa nije kriv. Kriva je moja opčinjenost. Mislio sam da mom ushićenju ne može doći kraj, a nisam znao da se sreća i nesreća smjenjuju kao dan i noć. Nema više pjesme u glasu, ubio sam je, udavio, kaznio, da poslije nje ne dođe opet prokletstvo, da ga više nikad ne dozove.

Zašto su ljudi petkom dolazili pijani sa posla i sa pjesmom ulazili u selo duga je i teška priča. Uglavnom ponavljalo se to svakog petka kao šejtanska džuma u njihovoj krvi. Kraj radne sedmice palio je potrebu u ljudima da kroz pijanu pjesmu iskale svoja skrivena osjećanja. Trijezni se nisu znali otvoriti, prezali su da ih ne prozovu mekušcima, pa su svoje nagomilane osjećaje krili u pijanstvu.

Međa je međa, a brat je brat, krvi bi ja svoje njemu dao neka je pije umjesto vode. Al u onoj međi, u onoj jabuci našoj zajedničkoj bio je šejtan, ja ne znam šta bi drugo moglo biti. Eto, ti si išao na škole, pa reci, šta je drugo do šejtan. A i u flaši je šejtan. I u cigari je šejtan. I u ženi. I u pjesmi. I u priči, možda. Ta, nije valjda Reufe u svemu što si volio šejtan? Možda i nije, možda ja nisam znao da volim, možda sam previše volio i to me ubilo, i brata mi ubilo. Ko će ga znati, Tale, ali bi volio da se nikad nisam rodio i da ni za sreću ni nesreću nisam znao, lakše bi mi, čini mi se, bilo. Ovako nikad i nigdje mira neću naći, ni u smrti, ni u ništavilu samom. Nema gore kazne nego kad čovjek samog sebe kazni. Tu mu ni Bog, ni šejtan ne mogu pomoći, a nestati ga, i onog što uradi u pjesmi i pijanstvu, ne može. A kajanje gorko, teško, sto puta gore i od srama i od smrti i od samog džehennema.

I dođe petak, i dođe pjesma, i dođe Reuf u selo pijan. Izljubi svoja tri sina ko tri zlatne jabuke. Sjede za sto ispod kuće, pogleda u Hamovu kuću peko puta i veselja na njegovu licu nestade. Bijaše mu krivo zbog toga i on zapjeva od muke (”Na leđima košulja šarena, a duša mi nožem izbodena”).

Hamo je stajao za vratima svoje kuće i srce mu se cijepalo od bratova glasa. Njih dvojica nisu mogli da dijele ni radost ni tugu (nešto im se žene zakačile, oko neke jabuke na međi, pa i u njih udarila zla seoska krv – zbog međe i zajedničke jabuke).

Nismo se mi ni svađali ni tukli, ali od nekakva čudna inata i prkosa nismo mogli ni pričati, ni jesti, ni piti zajedno (a u vatru bi jedan za drugog skočili), kao da je jabuku sam šejtan kalemio.

Kalem je sevap, Reufe, i ne može biti šejtanska ujdurma.

Znam ja da su dobri, birvaktile, išli po selima da kaleme voće i sakupljali sevap. A, jesu li to radili iskreno, iz duše, da pomognu gladnu putniku, ili su to radili zbog sebe, samo zbog sevapa? Sevap im je, možda, bio potreban zbog velikog straha od smrti i kazne, pa su probali da se otkupe i pred sobom i pred narodom i pred Bogom. Kalem od takvog dobrotvora nije sevap, to je grijeh i prokletstvo, Tale. Takav je jedan izgleda kalemio i onu našu jabuku na međi. Ne zna se ni ko ju je kalemio, ni kada, ali otkako znam za sebe donosila je nesreću. I djed mi se tukao s nekim zbog nje, i babo mi se svađao sa amidžom, i djeca padala sa nje i ruke lomila, i krave se davile jabukama i crkavale, i žene djecu pod njom gubile, i zmija sa nje ujede Omera, i vrana oko Salku iskopa, i…

Ne možeš za sve kriviti jabuku, Reufe, sve se je to moglo dogoditi i bez nje.

Jeste, al…, eto, ispričaj ti kako je bilo.

Ne mogu, ni ja ne razumijem i bojim se da niko neće razumjeti.

Probaj, iz duše, nemoj ko onaj kalemdžija zbog sevapa.

– Ženo, flašu i dvije čaše! I pušku mi donesi!

– Kome ćeš drugu čašu, Reufe?

– Hamo će preći da zapjevamo.

– Ženu štrecnu zla slutnja, ali donese što je tražio. Reuf zapjeva glasovito i žalovito. Ispuca iz svog karabina i jedna grana sa jabuke na međi pade na zemlju.

– Hajde, brate, Hamo, da beremo jabuke! Da popijemo i da zapjevamo, ko nekad dok babo bješe živ. – zvao je Reuf pijanim glasom i suznih očiju. Nekakva tuga se nataložila u stomaku mu. Rukama bi utrobu izvadio i tugu poderao kad bi mu brat izašao i sa njim zapjevao.

Hamo je stajao za vratima, lomio se, čak je bio zazinuo da zapjeva sa Reufom, ali mu nekakav inat ne dade da izađe.

Reuf je zvao, pio, pjevao i pucao u jabuku na međi. Ruke su mu sve više drhtale, pamet mu se sve više mutila, pjesma je tražila i pucanj na kraju, i on je pucao, pucao i vrištao. Pucao je u jabuku, u nebo, u vrisak na kraju pjesme.

– Hajde, Hamo, izađi! Zapjevaj! Spasi me! Ubi me pjesma! Dušu mi podera! Znam da si za vratima. Neće ti ruka otpasti ako njome otvoriš vrata i bratu je pružiš. Skloni se ja ću ti otvoriti vrata kad tebi inat ne da!

I pamet pođe za pijanom misli, i puška se okrenu Hamovim vratima, i prolomi se pucanj, i vrata raspukoše, i pade Hamo, i vrisnu neko u njegovoj kući, i doleti Reuf do bratovih vrata, i glavom ih istavi, i zagrli brata u krvi.

Ništa mu znao reći nije. Pogledi im se na tren dotakoše i Hamov se ugasi.

Noć zavi selo u pomrčinu, pomagnjaviju i kukanje.

S jutrom policija nađe Reufovo tijelo obješeno na jabuku.

Eno, Reufe, djeca ti sijeku jabuku i niko više ne dolazi petkom kući pijan.

Nikad mi više Reuf nije došao na san. Da li mu se duša odvezala sa jabuke i uzletjela gore Hamovoj?


Enes Topalović

[/i]

16.09.2005.

VARNICA TEGOBE

[I]
Plamen iz oka
Tugu sije
Rijeka boli
Zlobno se smije.

Varnice!

Varnice tegobe
Duša,
Bešumno
Pušta.

Krikovi
A, tišina
Tišina prolama
Dušu
Vjetrovi straha,
U meni
Pušu.

Jasmina Hamzić

[/i]

16.09.2005.

SLOVO O MAKU DIZDARU
[i]
Često slutim Maka
kako iz Mraka
Tamu vatre na usnama nosi
i u Kuću nam donosi
Svjetlost neku
kao Rijeku
kao Slovo

Odvojeni od svojih Života
mi smo samo Grumen zemlje
urasli u Vrisak
urasli u svaki Zagrljaj

Slovo bi da Bol postane
i da se Vrati tamo
odakle je sve krenulo
u Život da se vrati zemni

Meho Baraković

[/i]

16.09.2005.

SUMNJA

Nije ni prozor bio otvoren,
niti se osjećao miris nepoznatog tijela
Nije ni tvoj pogled bio oboren
Čak ni kad si naspram mene sjela.

Nije ni tvoj glas zatreptao
kad si me formalno upitati htjela:
Što sam se pri susretu spetljao
i šta ti je moja ruka donijela.

Nije ni srce zalupalo tvoje
zbog naglog povratka moga
Ni kad si lice ponudila svoje
da na njeg' stavim poljupca moga.

Nije ni tijelo djelovalo čudno
kad je u njeg' lupila munja
I poslije svega razmišljam dugo:
Pa zašto me stalno proganja sumnja?


Ibrahim Hajder

16.09.2005.

GUBIM TE

[i]
Gubim te dušo, izmiceš pola'ko,
svakog dana sve više i više.
Nestaješ i blijediš, sve je tako la'ko,
gdje su oni dani, što nekada biše?

Kao malo dijete samoce se plašim,
za greškama tragam, za slamku se hvatam,
bilo kakvog izlaza problemima trazim,
šta se ovo desi, još uvijek ne shvatam.

Voljeh li te suviše? Suviše li dadoh?
Il' premalo dobih od ljubavi tvoje?
Ljubav da je napor, na vrijeme ne znadoh,
i priznanja samog misli mi se boje...

Ruzno je u glavi i stomak me boli,
i sve mi se lomi i srce i duša,
ostajemo opet - ja i moj bol goli,
zivot nas još pati, patnja nas još kuša.


Emir Jusic

[/i]

16.09.2005.

SUZE

[i]
Moje su vode
davno do mora stigle.

Do kojih i kada
ni one ne znaju.

Ne znam gdje je suza
koju sam poklonio Vrbasu.

Ništa ne znam ni o suzi
koju sam Neretvi darivao.

Voljeli smo se suzama
Una nam je svjedok bila.

Na mostu u Višegradu
plakali smo zbog rastanka.

Jednu sam suzu Bosni poklonio
da i ja obilazim svijet suzama.

Kemal Coco

[/i]

16.09.2005.

NAFAKA

[i]

Sjedim i dumam šta mi je nafaka.
Rekoše mi da je imam i da ću je naći.
A ja je ne nađoh i ne sretoh nigdje,
osim ako nije u ovoj pjesmi (ili priči).

Svak ima svoju nafaku, samo je treba naći, slušao je Midho starog Asifa kako besjedi okupljenoj seoskoj dječurliji dok su čuvali ovce u podnožju Velikog Vrha.

Nafaka je sreća, ljepota i dragost, milina i radost, govorio je Asif, a kržljavi Midho ništa od toga nije doživio, činilo mu se.

Nafaka često čeka čovjeka tamo gdje se i ne nada, raspredao je Asif.

A gdje li je to, pitao se Midho.

Ponekad nafaka neće ni doći čovjeku ako je ne potraži sam, mudrovao je stari Asif i uživao u razgoračenim dječijim pogledima.

A gdje bih je ja išao tražiti, mislio je Midho.

Nafaku ćeš naći ako ideš za svojim srcem, razvezivao je stari mudrijaš misao koju je možda negdje i pročitao.

Kako ići za srcem, zbunjivalo je Midhu.

Ako pođeš tražiti ono što voliš sigurno ćeš ga kad- tad naći, objašnjavao je seoski filozof kao da je čuo Midhino pitanje.

Mnogi su otišli iz sela i više se nikad nisu vratili, ali su našli svoju nafaku, bilo je zadnje što je Midho zapamtio iz zamršenog Asifovog mudrovanja o dalekoj sreći i bijelom svijetu punom nafake.

Te noći dugo nije mogao zaspati. Prevrtao se i znojio, maštao i lomio se, odlučivao o svojoj nafaki. Kada je pred zoru konačno umoran zaspao, sanjao je čudan san.

Veliki rogati ovan, njegov ponos, najjači megdandžija na planini, pričao mu je čudnu priču, o svojoj nafaki.

”Bio sam kržljavo i metiljivo jagnje, oca i ne znam, a majku mi zaklali ljudi. Svi u stadu su me tukli, rugali mi se i progonili me dalje od sočne trave. Molio sam se Bogu da i mene ljudi zakolju jer nikakve nade nisam vidio. A onda, kada sam pristajući za stadom izašao na Veliki Vrh i vidio nepreglednu dolinu sa puno zelene trave, odlučio sam da krenem. Dugo sam išao preko potoka, šikara i šuma dok nisam izbio na jedan proplanak sa kojeg nisam znao na koju ću stranu. Stao sam tu da čekam sudbinu. Smrklo se i ja sam zaspao. Probudio me vreo dah. Neki pas me našao i prijateljski me lizao po licu. Ubrzo je iz šume izašao i čovjek sa puškom. Nasmiješio se psu, a i meni, učinilo mi se. Dugo me je dobri čovjek hranio kozijim mlijekom, ovaca nije imao, i ja sam ubrzo počeo da osjećam nabujalu snagu u tijelu. Počeli su da mi rastu i rogovi. Kasnije sam sa kozama šumskog dobričine probirao samo najbolju planinsku travu i sočne vrhove žbunja. Izrastao sam kao tele, a rogovi se uvili u moćnu spiralu. Milina ga pogledati, govorio bi gazda. I tada je naišao tvoj otac. Kada me vidio odmah je donio odluku da moram biti u njegovom stadu. Dugo je nagovarao mog dobrog šumskog čovjeka da me proda. Na kraju je i moj dobročinitelj shvatio da bi mi najbolje bilo sa drugim ovcama. I tako sam ponovo došao u selo iz kojeg sam pobjegao. Niko me nije prepoznao. Pun snage, počeo sam se tući sa seoskim ovnovima i ubrzo postao kralj planine sa krunom od spiralnih, dugačkih rogova za kojima su sve ovce uzdisale, a ovnovi im se sklanjali sa puta.”

– Ustaj, sine Midho, moraš goniti ovce na Veliki Vrh. Babo ti naredio. Gore je, kaže, najbolja trava. – budila ga je nježno majka.

Popeo se na Veliki Vrh i ugledao nepreglednu dolinu. Krenuo je kao u snu. Išao šumom i šikarama dahćući i nadajući se svojoj nafaki. Nešto je ubrzano zujalo na kraju šume, nekakve zujeće sjene promicale su, kao grmljavina, putem koji se nazirao iza bukovih stabala.

Istrčao je na put kao jelen, iskočio pred grmljavinu misleći da mu gromoglasni zvuk donosi nafaku.

Nije još ni osjetio asfalta pod svojim opancima kada ga je veliki kamion smrskao. Veliki točkovi zahuktale sudbine samljeli su njegovu krhku, ushićenu priliku od koje je ostala samo krvava krpa vunenog džempera i rascijepljena kost cjevanice u opanku.

Kamion je bio natovaren svježom planinskom travom.

Možda je u travi bila i neka djetelina sa četiri lista.

Eh, što ti je nafaka.

Enes Topalović

[/i]

16.09.2005.

Rizo Džafić

RIZO DŽAFIĆ je rođen 2. septembra 1945. godine u Bosanskoj Krupi gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju, a Filološki fakultet (Grupa: Jugoslavenska i svjetska književnost) u Beogradu 1971.godine. Svoj radni angažman je započeo kao srednjoškolski profesor u Bosanskoj Krupi, a pet godina je radio u SR Njemačkoj u dopunskim školama (Štutgart, Keln, Frajburg).
Osnivanjem Pedagoške akademije u Bihaću zaposlio se kao asistent na predmetu Književnost za djecu. Postdiplomski studij iz područja književnosti upisao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, 1998.godine. Magistarski rad pod nazivom "Razvitak dječije književnosti u Bosni i Hercegovini" odbranio 2000. godine sa najvišom ocjenom i stekao akademski stupanj magistra humanističkih znanosti, znanstveno polje znanost o književnosti. Doktorat pod nazivom Tematske, genealoške i kontekstualne vrijednosti savremene krajiške književnosti za djecu odbranio na
Filozofskom fakultetu u Tuzli 2003. i stekao zvanje doktora humanističkih nauka iz područja književnosti.
Za poeziju i prozu nagrađivan na književnim konkursima. Za rezultate u odgoju i obrazovanju dobio je 1987. godine najviše priznanje SR BiH za perosvjetne radnike – nagradu HASAN KIKIĆ. Zastupljen u izborima, pregledima i antologijama savremene dječije poezije i proze, u čitankama književnosti za djecu, u čitankama i lektirama. Za rezultate u odgoju i obrazovanju dobio je 1987. godine najviše priznanje SR BiH za prosvjetne radnike – nagradu HASAN KIKIĆ.
Prevođen na njemački, engleski, turski, albanski, makedonski i slovenski jezik. Član je Društva pisaca Bosne i Hercegovine.
Od 1975. do danas Rizo Džafić temeljito prati savremenu književnu produkciju u BiH i svijetu, objavio je veliki broj članaka, kritika, studija i kritičko-esejističkih osvrta u književnim časopisima: LICA, ŽIVOT, PUTEVI, OVDJE, BAGDALA, BRANIČEVO, BRAZDE, IZRAZ, MLADOST, MOST, STVARANJE, MOSTIVI, ODJEK, PROVINCIJA, ULAZNICA i dr... Objavio je preko 300 jedinica (Bibliografiju priredio Mustafa Ćeman).
Radi na Pedagoškom fakultetu u Bihaću gdje je voditelj odsjeka Bosanski jezik i književnost.


BIBLIOGRAFIJA

01. BRODOLOM, pripovijetke, Univerzal, TUZLA 1982.
02. PLANINCI, pripovijetke, Osvit, KARLOVAC, 1984.
03. GRMEČLIJE, pripovijetke, Univerzal, TUZLA, 1986.
04. NAGLAVAČKE, poez. za djecu, Ivan G. Kovačić, BIHAĆ, 1988.
05. OČEV ZAVIČAJ, prip. za djecu, Glas, BANJA LUKA,1989.
06. OČEV ZAVIČAJ, priče za djecu, Bosanska riječ, Wuppertal,1994.
07. NEISPRIČANA PRIČA, pr. za djecu, El-Kalem,SARAJEVO,1996.
08. MURAT ŠUVALIĆ:IZAB. DJELA, Općina Bos. Krupa,Bos. Krupa, 1971.
09. AZRAILOVO OKO,bajke,Oko, SARAJEVO, 1997.
10. ANTOLOGIJA KRAJ. PROZE, Unsko-sanske novine, BIHAĆ, 1998.
11. ANTOL. BOŠNJ. POEZIJE ZA DJECU,Bos. riječ, Wuppertal, SRNj, 1998.
12. TAJNE BESKRAJNE, poez za djECU, Prosvjetni list, Sarajevo, 1998.
13. OČEVA SJEKIRA, pr. za djecu, Bosanska riječ, Wuppertal, 1998.
14.MURAT ŠUVALIĆ:IZAB. DJELA, Krajiška knjiga, Bihać, 1998.
15. IGROKAZI (slikovnica), Krajiška knjiga, BIHAĆ, 1998.
16. VELIKI LET, pripovijetke, Planjax, TEŠANJ, 1999.
17. PUTOV. MAČKA BUCE (slikov.) Planjax, TEŠANJ, 1999.
18. ANTOL.BOŠNJ. PRIČE ZA DJE. Bos. riječ, Wuppertal, 2000.
19. PUTOVANJE M. BUCE (slikov.) Krajiška knjiga, BIHAĆ, 2000.
20. TAJNE BESKRAJNE, poez. za djECU, Bos. riječ, Wuppertal
21. ČITANKA ZA V RAZRED OSNOVNE ŠKOLE, Denfas Tuzla 2005.
22. ČITANKA ZA VIII RAZRED OSNOVNE ŠKOLE, Denfas Tuzla 2005.

16.09.2005.

AZRAILOVO OKO

[i]
Živio u Drenovcu mladić po imenu Muzafer. Bio raspusnik i bekrija, svirao tamburicu od sela do sela, od pendžera do pendžera, pjevao i ašikovao. Curama uzdahe mamio. Ljutile se džematlije i odbijale ga od kuće, a majka govorila sinu:

- Eto, hvala Bogu, opasao si se snagom, pa možeš raditi i majci olakšati život. Prihvati se kakvog posla, sine Muzafere! Sramota je da dangubiš pod tuđim pendžerima. Nađi sebi harnu curu, oženi se da i majka dočeka tvoga poroda. Neće to izdobriti, Muzafere, teška je suza djevojačka. Boj se Onoga koji nas je stvorio i zadužio da živimo razumno i da se vladamo po Njegovoj volji i odredbama!

Ali on nije slušao majku i nastavio je po svome. Nesretnoj starici pukne srce i ona umre.

Nakon dženaze javi mu se majka u snu i iz kabura kaže:

- Sine Muzafere, moli se Bogu da očisti srce tvoje od licemjerstva, jezik tvoj od laži, oko tvoje od pogleda kradom i pamet tvoju prosvijetli spoznajom, da ti podari vjerovanje koje se pokolebati ne može i milost kojom ćeš postići slavu Njegove počasti i na tom i na ovom svijetu. Oko tebe su, sine Muzafere, šejtani za koje znaš i ne znaš i samo ih uz pomoć Njegovu možeš otjerati. Njemu se vrati, od njega oprost traži, Njemu se klanjaj i sedždu čini, pa se nadaj Njegovoj milosti.

Ali, Muzafer je i tu majčinu opomenu brzo zaboravio.

Čuo taj Muzafer za ljepoticu Nuru iz Grabovca koja je živjela sa svojom nenom na kraju sela i koja je nekoliko momaka okom sažegla, pa odlučio da joj ide pod pendžer. Curina nena je bila vračara, pa svaki momak koji bi došao Nuri pod pendžer, bio bi omađijan njenim očima, izludio bi i nestao u planini. Pričalo se da Nura ima azrailove oči sa krupnim crnim zjenicama oko kojih se u mraku vide samo krajevi žutih bionjača kao latice suncokreta, a suncokret su u ovom kraju zvali azrailovo oko. Vjerovalo se da u njegovoj crnoj glavi sa žutim laticama živi Azrail koji može zavesti prolaznika, odvesti ga sa puta i iščupati mu dušu.

Nura je čeznula za lijepim đuvegijom i žalila je momke, ali nikako nije mogla nagovoriti nenu da ne baca svoje vradžbine na mladiće. Zato je odlučila da pobjegne od zle starice.

Jednoga dana, dok su momci sjedili kod Hasagine zadruge, Muzafer kaza momcima da će u akšam otići Nuri pod pendžer i proašikovati sa tom neobičnom ljepoticom. Momci su ga molili i odvraćali, ali Muzafer ne bi bio Muzafer da je nekoga slušao. U akšam je došao curi pod pendžer, zategao strune tamburice i zapjevao:

Oglasi se na namu divojka,
lipa Nura iz sela Grabovca,
u nje mnogo mušterija bilo,
al' ni jedan k'o Muzafer momče.
Lipa Nuro, bi li pošla za me?

Skoči cura na pendžer, a nena brže-bolje baci u vatru nekakav prah i nešto tiho probesjedi. Buknu plamen iz furune i skoči na Nurine oči, pa obasja Muzafera. Mladića zaprepasti Nurina ljepota, pa priđe bliže pendžeru, a onaj se plamen iz njenih očiju pretvori u lijevak i poče uvlačiti mladića u crni ponor njezinih zjenica. Cura shvati da će momak nagraisati, pa zatvori oči, a plamena nestade. Muzafer dođe sebi, baci tamburicu i pobježe u planinu.

Nuri se Muzafer plaho dopao, pa iskoči kroz prozor i nestade za mladićem.

Nagađali seljani šta se sve moglo desiti, ispredali razne priče o Nuri i Muzaferu, ali niko tačno nije znao kako je to bilo. Pričali su o lijepom momku i prekrasnoj djevojci, pričali, pa ih zaboravili.

Nakon pedeset godina pojavio se u Drenovcu onaj isti Muzafer. Bio je star i oronuo, pa ga niko nije mogao poznati.

- Koji si ti? - upitali su Drenovčani kad je ušao u staru kuću u kojoj je ranije živio, sada obraslu u travu.
- Ja sam taj i taj - rekao im je Muzafer.

Ni mu nisu vjerovali, pa dovedoše neke starije ljude koji su onoga dana, kad je Muzafer otišao Nuri pod pendžer, bili sa njim kod Hasagine zadruge i odvraćali ga od nakane. Ti ljudi, nakon razgovora sa Muzaferom, potvrdiše da je to zaista onaj Muzafer koji nije nikada ništa radio, nego je svirao tamburicu, pjevao i ašikovao a onda nestao sa lijepom Nurom u planini.

- Samo što je ostario, kao što smo i mi ostarili u proteklih pedeset godina i ostali živi po Allahovoj volji i određenju.

Okupili se seljani oko njega, pitali gdje je bio i šta je radio, zašto nije ranije došao u selo i šta je bilo sa lijepom Nurom, ali on nije ništa govorio, samo je gledao u jednu tačku na zidu kao da nije čovjek sa ovoga svijeta. Pune su mu ruke bile krupnih crnih sjemenki koje je presipao iz jedne ruke u drugu kao da tespiha.

- Šta ti je to, Muzafere? - pitali su u čudu Drenovčani.
- To vam je azrailovo oko - rekao je kratko i zašutio.
- Imaš li još šta kazati o azrailovom oku?
- Je li to neki novi bog kom se moliš?
- Koje molitve izgovaraš tako tiho, Muzafere?
- U kakvu si to vjeru zagazio, crni Muzafere?

Ali on nije ništa odgovarao, nego je i dalje presipao one sjemenke, šaptao nešto i gledao u onu crnu tačku na zidu.

- Ovaj nije došao tobe - zaključiše Drenovčani i napustiše Muzaferovu kuću.

Muzafer je rijetko zalazio u selo, a i kad je prolazio, žurio je putem kao da se plaši tuđih pogleda.

- Sačuvaj nas Bože ovakvih ljudi. Još ga drži ono ludilo iz mladih dana.

U proljeće su oko Muzaferove kuće nikle tanke stabljike koje niko u selu nikada nije vidio, a u jesen je probeharala šuma suncokreta čija su se stabla visoko dizala iznad njegove kućice. Čudili se Drenovčani stablima sa žutim laticama i crnim okom u sredini, pa kad su prolazili pored Muzaferove kuće, okretali glavu da izbjegnu urokljive poglede neobične biljke. Ako omrknu u selu, pa prolaze pored polja suncokreta, krupne glave se za njima okreću i namiguju crnim oketinama. Neki su tvrdili da čuju tihu pjesmu, a neki da se mogu razaznati i glasovi, samo ni jedan nije glas Muzaferov.

Okupili se Drenovčani, pa došli Muzaferu:

- Mani se dangube i besposlice, Muzafere. Čitav život nisi radio ništa, a sad kad si počeo raditi, opet ideš mimo svijeta, što mu dođe na isto. Nikakve koristi nejmaš od azrailovog oka, a toliko zemlje zasijavaš. Okreni se onome od čega se živi, Muzafere. Azrailovo oko ti pamet popilo, pa njemu činiš sedždu, a ne Stvoritelju našem, a znaš da je On stvorio svijet od nebesa do zemlje, pa i to tvoje azrailovo oko i da samo Njemu pripada veličanje i čast. Neka ti On pomogne i odvrati te od tog puta, jer te za takve grijehe čeka džehennemska kazna, a ona je trajna i strašna!

Ali, stari Muzafer nije slušao šta oni govore.

U sabah je odlazio u polje azrailovog oka, a u akšam se vraćao kući. Neki su pričali kako Muzafer divani sa stabljikama kao da su insani, a neki tvrdili kako su ga lično vidjeli da se krupne glave za njim okreću i raduju njegovom dolasku. Svake jeseni je po nekoliko dana nestajao u planini i kad njega nema, stabljike azrailovog oka uvuku latice i zatvore crno oko, kao da tuguju. U džamiju nije išao, ali su ga mogli vidjeti u sobici kako pored lampe čitavu noć klanja i prebira crna zrna, kao da tespiha.

- Mani se ćorava posla, Muzafere! - govorili su Drenovčani. Navući ćeš zlo i sebi i selu.

Uzalud! Iz godine u godinu polja azrailovog oka su bila sve veća. Od Drenovca su počeli zazirati ljudi iz susjednih sela, a selo Drenovac su nazivali Azrailovo Oko. Što je još čudnije, oni koji su dolazili starcu, počeli su prvo u svojim baščama sijati azrailovo oko, pa su se polja širila oko sela kao žuta svjetlost.

U Drenovcu su vjerovali da Muzafer ima neku tajanstvenu moć nad azrailovim okom i ljudima sa kojima se susreće, jer i oni postaju slični Muzaferu i skreću sa puta kojim idu ostale džematlije, a koji je pravi. Zato se viđeniji ljudi iz Drenovca dogovore da odu u Grabovac kod jednog dede od stotinu ljeta koji je bio komšija one nene vračare i da ga upitaju za savjet. Dedo ih je saslušao, pa rekao:

- Ovako ćete uraditi; kad bude pun mjesec, pa Muzafer zaspe, uvucite se u njegovu kuću i proučite dovu: Gospodaru naš, obaspi nas strpljivošću, ustali noge naše i pomozi nas protiv nevjernika. Oprosti naše grijehe i naša prekoračenja u poslovima. Onda pokupite sva zrna azrailovog oka iz njegovog džepa, umotajte ih u zelenu mahramu i bacite u ono vrelo iza Šehitluka. Samo pazite, morate pokupiti sva zrna iz džepa, na vrelo morate stići prije sabaha, a u putu vas nikako ne smije vidjeti cura bez mahrame i momak bez abdesta.

Poslušali Drenovčani dedu i tako uradili:

Kad je bio pun mjesec, uvuku se u kuću Muzaferovu, prouče onu dovu, pokupe sva zrna azrailovog oka iz njegovog džepa, umotaju ih u zelenu mahramu, pa krenu na vrelo. Na vrelu su bili pred sabah. Upravo kad su u vrelo sipali sjemenke azrailovog oka, opaze u blizini curu bez mahrame i momka bez abdesta. Šta će - kud će, ubiju Drenovčani curu bez mahrame i momka bez abdesta, pa i njih gurnu u duboki ponor zajedno sa sjemenkama azrailovog oka.

Iste noći, pred sabah, umre i stari Muzafer.

A i to, kako je Muzafer umro... Bože me zakloni i sačuvaj!

Rizo Dzafic

[/i]

16.09.2005.

ČUDNI SANJARI

[i]
Baš je čudan ovaj svijet
stari
u njemu svako
nešto sanjari:

Na primjer - prozori prizemnica
sanjaju sneni cvrkut
ptica,
a soliteri što u nebu ogledaju lice
žele da budu
prizemnice.

Mjesec bi volio sunce biti
pa na svijet svoje
srebro liti,
a sunce da sjaj mjeseca ima
pa da zaviri
u snove ljudima.

Potok sanja da bude rijeka široka,
a rijeka da bude bistra
poput potoka.
Jedna košulja što nikad nije bila čista
sanja da jednog dana
čistoćom zablista,
a džemper čisti sa žicama
od zlata,
sanja gomile prašine
i blata.

Otac bi volio biti na mjestu
sina,
a sin da poput oca
bude ljudina.

Ponoć bi htjela da bude
zora plava,
a zora da bude ponoć,
pa da se naspava.

Djevojčice bi htjele
dječaci biti,
pa se po školi
junačiti.
A šta sanjaju dječaci?
Sanjaju da kao djevojčice
budu dobri đaci.

I svi bi htjeli
snovima skriti
bar jednom,
nešto drugo biti.

Rizo Dzafic

[/i]

16.09.2005.

TUDJINA

[i]
Kad se osamim u tuđini,
uplovim onda u svoje snove
i vidim staru školu na brijegu
kako me ponovo
u njedra zove.

Prvi put sam volio u njoj
curicu jednu plavih kika,
a njen me pogled i danas grije
k'o vedar osmijeh
majčina lika.

Na zidu bijelom k'o list papira
napisah prvi stih na oprezu,
kako jedan princ u školi
voli jednu
malu princezu.

O, al' je tada pukla bruka
kada su otkrili pisca - mene,
pa mi i danas bride noge
pošteno motkom
isprašene.

Kada se osamim djetinjstvo tu je
i stara škola
na brijegu drijema,
pa me sjećanje bolno vuče
onima kojih
više nema.

Rizo Dzafic

[/i]

16.09.2005.

ZAVICAJ

[i]
Kad pljusne zavičaj poput ribe snene
tuđina kad zaboli
kao rana ljuta,
prošlost kad vrisne u duši ranjenoj,
milujem pogledom
- kartu preko puta.

Vidim na njoj nišane stare
i svježe mezare
hrabrih sanjalica,
plove stare vrbe niz obale Une
mašu mi draga
- i poznata lica.

Vidim i svoju kuću zapaljenu
slušam u tišini
uzdahe sazova,
čujem staru priču o Alibabi
i njegovoj borbi
- protiv lopova.

Kada u duši sjećanje vrisne
i uplovi
u san moj meki,
pogledam staru kartu preko puta
i vidim Bosnu
- zavičaj daleki.
Znam da će mi ona u samoći
u pohode opet doći
i u snu mi milovati lice
da izbriše tugu
izbjeglice.

Zato kad tuga zaiskri u duši
i uplovi
u san moj meki,
kad čujem glasove iz daljine
to zove Bosna
zavičaj daleki!

Rizo Dzafic

[/i]

16.09.2005.

SOKACI STARI

[i]
Sokaci stari
Oronjeni stopama onih
Koji vas vole
znate li kako u tuđini
sjećanja na prošlost
bole?

Sokaci stari
jesu li nišani na koje se zaborav naslonio
još uvijek zagubljeni u travi
čuje li se u vašem naručju kao nekada
smijeh onih
koji se vole?

Sokaci stari
dolazim da nađem dane izgubljene
odmorim noge
umorne od putovanja
i vratim uspomene.

Sokaci stari
dolazim sa kosom protkanom
sijedim vlasima,
da vam ispričam priču,
glasom koji je jecaj slomio,
srcem koje je mržnja ranila
očima koje je patnja popila.

Rizo Džafić

[/i]

¤  Knjizevni kutak  ¤

PROZA I POEZIJA

DžEMALUDIN ALIĆ
A knjiga je otvorena
Bilig
Bosna Bosona
Crni konj
Daleka Postaja
Dazd
Faust
Golubica bez vida
Ja nosim veceru
Kad i tvoj papir plane
Kad su objesili kera
Kljuc
Krv su uzimali
Kto to dohodi
Kulin Ban
Logorasi
Nas Stari most
Pogrom
Potkovani covjek
Prag Bosne
Pusta zemlja
Roblje
Sanjivi
Smrt u Manjaci
Spaljene knjige
Svanuce
Šehid
Ti ides svome domu
Zora kasni

DžEMALUDIN LATIĆ
Dva slapa i jedna duga
Ja sin sam tvoj
Tarih za stari most u Mostaru
Vali u noci

EJUB PASALIC
Bosanka
Elvirov krug
Kuda ste se zaputili
U istom trenutku
Uno - voljena rijeko

EMIR JUSIC
Gubim te

EMIR SULJAGIC
Meals ready to eat
Prvi konvoj...

ENES KISEVIC
Autobiografija
Bas ta
Bez kompasa
Brzo se sakrij u mene
Budi sunce poezije
Cuvar parka
Davanje
Dazd rijeci
Djeca su druga polovica duge
Djetinjstvo
Dobra prica
Europa
Gutljaj vina
I nista te kao ne boli
Idem se igrati...
Iskonski nagon stvaranja
Izgubljeni biser
Izmedju dva krika
Jabuka
Jutarnja molitva
Kako je tesko biti
Konac
Korijen s krilima
Lijepo nas je vidjeti zajedno
Ljubav
Ljubav se mnozi...
Moja mama
Na putu
Na semaforu
Nebesko zito
Necu se igrati...
Nedjeljivost
Nek na me predju...
Neki stid
Nocno kupanje
Obozavanje
Od onoga sunca
Ona
Onima koji govore u ime nas
Oporuka
Oprosti im Gospode..
Oprostaj bogatasa
Otvoren kavez
Pa to je krasno
Pahulje, pahulje..
Piramida
Pogaca
Pogledam u nebo...
Poslije kruga
Pred sobom
Pripadnost
Prisutan kao svjetlost bez glasa
Profesor povijesti
Prva prica
Prve, prave i druge ljubavi
S glavom cvijeta
Samome sebi
San bez snivaca
Sav svijet je tebi dom
Sijeda djeca
Silazim Rastokama...
Sizife brate
Snijeg u ocima
Sonata od sna
Starinski mirisi
Sunce, vjetar i ti
Suze svjetla
Sve cu ti dati...
Sve je u svemu
Što sam ja sebi
Takva vremena
Ti pises
Tiha nada
Tocka izvan kruga se ruga
Trznica
U Budimpesti
U nama su samo oci zive
Valcer kise
Vatra vatru ne gori
Vecim od zivota
Velik kao dijete
Vrtlar
Zajedno cemo svuci tijela
Zapis iz sna
Zapis o vremenu
Zasto se djeca ne smiju
Zemlja
Zemlja iz ociju
Zvjezdani zizak
Žeđ

ENES TOPALOVIC
Duh noci
Dusa
Igra
Majko!
Nafaka
Nicija djeca
Nije moj rat
Noz, zica, Srebrenica
Oglas
Okamenjeni svatovi
Plac do ludila
Poruka
Relativna fantazija
San
Ubi nas pjesma

ENISA POPOVIC CENGIC
Bosansko cedo
Djeca srece
Nanin zamotuljak...zar opet
Žena bi da rekne

ENVER COLAKOVIC
Dervis
Dodji
Izlet u Bosnu
Kako da ti kazem
Majci umjesto skoljke
Ocu pred Bajram
Sinoc
Trenutak u nesanici
Žudnja

ESET MURACEVIC
Noc bez tebe

FADILA NURE HAVER
Kad umrem da se smijem

FARUK SEHIC
Bez bremena na ledjima
Bojim se ovih tisina
Drustvena igra
Fantom slobode
Fluid
Ispraznite svoja srca
Na terasi Kod dva ribara
Prije sna
Taj ponocni blues
Totalna pjesma
Uvijek postoji prica

FEJZO SOFTA
Asiklijski elif-be

FERIDA DURAKOVIC
Gospode
Igra
Plesac

FRANC PRESERN
Snaga uspomene

GUSTAV KRKLEC
Bezimenoj
Ti i Ja

HABIBA STOCEVIC
Kad od tvog ostrog pogleda..

HADZEM HAJDAREVIC
Lice koje pamtim

HAMZA HUMO
Akvarel
Čekanje
Drugovima poslije dvanaest sati
Drugu
Hamza
Hercegovacki pejsazi
Jesenji rastanak
Labudova pjesma
Ljubavna pjesma
Molitva na stijeni
Nemir
Neretvi
Njezine misli
Ocajnik
Oprostaj s Mostarom
Šapat
U rodnom gradu
Vihor
Zvuci u srcu

HANIFA OSMANOVIC
Bez oprosta

HARIS REKANOVIC
Draga mama..
Koracam ulicama..
Ljubavna pjesma

HASAN KIKIC
Djevojacka prica
Kopile

HUSEIN DERVISEVIC
Turbe - legenda ili stvarnost

IBRAHIM HAJDER
Sumnja

IBRAHIM KAJAN
Mora

IRENA VRKLJAN
Vrijeme ljubavi

IRFAN HOROZOVIC
Balada o mrtvim prijateljima
Dzamija
Mramorno more
Mrtva ljubav
Ogledalo
Ptice na noktima
Skrita

ISAK SAMOKOVLIJA
Bijela nirvana

ISMET RAMLJAK
Majke Srebrenice
Smrt majki Srebrenice
Srebrenicka fatiha

IVAN GORAN KOVACIC
Bjeline
Usnula draga

IVAN ŠAMIJA
Atena se igra
Ljetna morfologija zudnje
Sorry, vrijeme

IVANA BRLIC MAZURANIC
Cudnovate zgode segrta Hlapica
1. Segrt Hlapic
2. Čizmice
3. Bijeg
4. Mali mljekar
5. Velika se glava pokazuje u travi
6. Kuca s plavom zvijezdom
7. Hlapic i kamenari
8. Crni covjek
9. Velika zalost
10. Djevojcica na putu
11. Na sjenokosi
12. Predstava
13. Razgovor Hlapica s tezacima
14. Pozar u selu
15. Veliko cudo
16. Grgina majka
17. Gitina brazgotina
18. Kako je na pasi
19. Otkuda je pao covjek pred Hlapica
20. Grga i Hlapic
21. Noc u zapecku
22. Mali postolar i prosjakinja Jana
23. Na sajmu
24. Dva kosaraca
25.Na vrtuljku

IVO ANDRIC
Blaga i dobra mjesecina
Bore
Budite radosni..
Dan je..
Gubiti je strasno..
Ima u jeziku..
Kad jedno odredjeno stanje pocne da vas muci..
Kad pocnemo da se pitamo..
Ko nosi u sebi..
Kud sam sve lutao?
Lanjska pjesma
Lica
Ljudi koji ne paze..
Mnogo samujes..
Potonulo
Strofa
Tama
U sumrak
Žeđ

IZET SARAJLIC
Bluz
Da je barem 1993. godina
Druga ljubav
Drugi put bih znao
Iz voza
Izeta
Jadni Tolstoj
Jednom
Kako ce Sarajevo bez mene
Lagano s tugom
Ljubavna pjesma sezdesetih godina vijeka
Ljudska milosta
Mala nocna muzika
Mala velika moja
Na sve spremna budi
Nasi ljubavni sastanci kod Lava
Ne znam zasto
Neka nam oproste trave
Nove komsije
Nuit de Paris
Oprostaj s velikom umjetnoscu
Oslobadjam te tuge
Pisi mi na zelenu adresu ljeta
Po Laticu
Pokusaj romanse
Popovaca
Posveta
Razmisljajuci o Skenderu Kulenovicu
Sarajevo
Sem smrti
Sjecajuci se porucnika Kincla
Sve meni
Sutra ce se ljudi..
Tako smo nespremni usli u ovaj rat
Tek sada
Trazim ulicu za svoje ime
Turizam mojih starih
U predvecerje
Vec naglas
Vladi Dijaku

JAHJA FERHATOVIC
Ono

JASMINA HAMZIC
Varnica tegobe

JASMINA IMAMOVIC
Bosno moja

JOSIP PEJAKOVIC
Bila jednom jedna zemlja
On meni nema Bosne

JOSIPA ANDRIJANIC
Probudi se usnuli grade

KASIM DERAKOVIC
Cvjetanje u nama
Poetika Bosne

KEMAL COCO
Suze

KRSTE JURAS
Ljubi san vasu cer

MAK DIZDAR
Budjenje
Dan sedmi
Gorcin
Iskaz petog svjedoka
Jedno drvo
Kompas
Krajina
Krug
Labud djevojka
Ljeljeni
Modra rijeka
Ostrva
Plivacica
Ptica
Putevi
Razmirje
Ruke tvoje i moje
S podignutom rukom
Slovo o kalipsi
Slovo o smijehu
Slovo o smrti
Stecak je za mene...
Sunce
Uspavanka
Vrata
Zapis na dvije vode
Zapis o casti
Zapis o izvoru
Zapis o ocima
Zapis o rijeci
Zapis o zemlji

MARKO VESOVIC
Barbin roman
Na cetrdeseti rodjendan
Ova pucnjava

MEDŽAZIJA SANIJA MOSTARAC
Zasto se stas mostarskog mosta povio

MEHMED BAHTIC
Pravo na bol i suze

MEHMED MEJLI KURANIJA
Pjesma Sarajevu

MEHO BARAKOVIC
Slovo o Maku Dizdaru

MELIKA SALIHBEG BOSNAWI
Nada

MEŠA SELIMOVIĆ
Iskustvo me naucilo...
Kako su ljudi nesavrseni
Kakvi su ljudi Bosanci
Ovdje sam postao, ovdje cu nestati
Proslost i sudbina
Ruzno doba
Smatrao sam duznoscu
Smijesno je mozda..
Sve je moguce...
Trebalo bi ubijati proslost..
Tri velike strast
Želja za moci

MILE STOJIC
Somuni

MILJENKO JERGOVIC
Bijelo Dugme
Bruce Lee na KM
Ceca
Ćamil
Ema Emili
Fes
Hamburger
Honduras
Jugosvabo
Kulturoloska kopilad
Minimaks
Moda
Nervozni listonosa
Prokleta nedjelja
Prvi i posljednji put
Simpatija
Stara kuca
Šemsa Suljaković: zena-macka
Zvuci rata

MIROSLAV KRLEZA
Bila je mjesecina
Čežnja
Ljubav nije vjestina
Osjecanje zivotne stvarnosti
Stecak

MIRZA MUSTOVIC
Čekmedža
Pjesma mostu

MONIKA HAMZIC SVABICA
Kameni svjedoci
Spoznaja

MUHAMED KARAMUSIC NIHADI
Gazel
Ove noci

MURIS NEIMARLIJA
Znas li prijatelju kako mirise Sarajevo?

MUSA CAZIM CATIC
Bosna zubori
Da sam onaj tihi lahor
Ja n'jesam sanjar
Ja sam Bosnjak
Ja sklopio sam oci
Jednoj bogatasici
Kur'an
Lady Godiva
Ljubavi
Moj zivot
Noc ceznje
Nostalgija
Notturno
Pod visnjom..
Prvi cjelov
Tvoje oci
Zambak

MUSTAFA DZELIL SADIKOVIC
Ceznja za mladoscu
Tebi samo oprostit ne mogu

MUSTAFA FIRAKI
Mazhar bosanske fukare Visokoj Porti

MUSTAFA GRABCANOVIC
Drina
Pjesma Bijeljini
Pjesma mojoj Bijeljini
Radjanje pjesme

MUSTAFA SMAJLOVIC
San o sofri

NASIHA KAPIDZIC-HADZIC
Cvijece
Vezeni most

NEDZAD IBRISIMOVIC
Bosna
Covjek sa tri zivota
Knjiga Adema Kahrimana... 1.dio
Knjiga Adema Kahrimana... 2.dio
Knjiga Adema Kahrimana... 3.dio
Knjiga Adema Kahrimana... 4.dio
Knjiga Adema Kahrimana... 5.dio
Materino srce
Pogodjen u mojim prsima
Svatovska
Vo u mejtefu

NENAD VELICKOVIC
Debalans budzeta
Ostajte tamo
Otac moje kceri
Pariz
Štafeta
Vukovi i crvenkapica

NIHAD NINO ĆATIĆ
Ljudi beznadja
Molitva za smrt
Zaboravljeni
Zasjeda

NURA BAZDULJ HUBIJAR
Crge i Mrge
Milost
Pitanje
Rajan
Samoubica

OMER PASA LATAS
Ostavite je nama...

OTON ZUPANCIC
Slap
Susret
Ti cvijete moj tajanstveni

OZREN KEBO
A evo sad nesto o smislu zivota
Biljeg, oziljak, opomena
Čistoća
Dijalog u tudjini
Konstitutivni narodi
Ljudsko pamcenje
Pripremni na nesrecu

PERO ZUBAC
Aleksa se vraca iz raja
Blagajski dervisi
Kao glad djetinja
Ljudi u nasim godinama
Mostarske kise
Na vest o smrti Kika Sarajlica
Ne bira se ljubav
Orkanski visovi
Porodicna vecera

RIZA-BEG KAPETANOVIC LJUBUSAK
Bilo je lani...
Ko tigar bih

RIZO DŽAFIĆ
Azrailovo oko
Cudni sanjari
Sokaci stari
Tudjina
Zavicaj

SABAHUDIN HADZIALIC
Draga moja BiH
Knjiga
Pravda i krivica
Sudbina besmisla
Vlastima

SAFET SEFER
Srce lebdi

SAFVET-BEG BASAGIC
Bilo je lani
Ja i ona
Jesenski uzdasi
Moja tajna
Moje srce
Pod jorgovanom
Prvoj ljubavi

SALIH CAVKIC
Moja i tvoja domovina

SALIH DULAS
Kameno srce

SANELA DZANIC-LULIC
Srodne duse

SANELA KUKO
Grlim te

SELMA FAZLIC
Bijeg
U traganju

SEMEZDIN MEHMEDINOVIC
Četnički položaj
Leš
Prica o Mirzi
Sarajevo

SILVIJE STRAHIMIR KRANJCEVIC
Iza spustenijeh trepavica
U zelji ljubavi
Utjeha

SKENDER KULENOVIC
Čuda
Gromovo đule
Na pravi put sam ti, majko izas'o
Noturno
Ocvale primule
Rusa pjesma
Stecak
Stojanka majka Knespoljka
Šetnja

SVETOZAR ĆOROVIĆ
Radost Omera Grbe

ŠEMSO HATIBOVIĆ
Bosna
Dozivanja
Kamen je pao

ŠERIF TIHIĆ
Baglame skripe
Rastanak sa Kostajnicom
Tespih

ŠEVKO KADRIĆ
Bina

ŠUKRIJA PANDžO
Osmijesi
Ruka na kosi

TABIJA
Tab'ijin spjev o Mostaru

TAJIB OMERDIC
Nisi sama ja sam uz tebe

TIN UJEVIC
Cvrkutanje srca u pokrajini sanja
Igracka vjetrova
Misao na nju
Nesto i za me
Svakidasnja jadikovka
Svetkovina ruza
Tajanstvena
Uhapsen u svojoj magli
Vasionac

UMIHANA CUVIDINA
Čamdži Mujo i lijepa Uma

VESNA KRMPOTIC
Ljubav sa mnom
Odakle si dosao
Usta tajne

VESNA PARUN
Čeznja
Da si blizu
Dom na cesti
Elegija
Kad ptica prestane voljeti
Lice u sjeni
Mati covjekova
Ne pitaj
Otvorena vrata
Povratak djetinjstva
Rijeka i more
Ropstvo
Sonet o odbacenim tugama
Sonet o sreci
Stijena u kojoj bi trebalo zapisati baladu
Ti koja imas ruke nevinije od mojih
Tog dana ljubljah ptice
Ushit
Vecernja zvijezda
Vidrama vjerna
Za sve su kriva djetinjstva nasa
Zagrljaj
Zavjet
Zlato

ZDENKO JELCIC
Poezija vode

ZDENKO RUNJIC
Otvori prozore sna

ZIJA DIZDAREVIC
Blago u duvaru
Majka
Mujo telal
Otmica
U bosanskoj kafani

ZILHAD KLJUCANIN
Bog i suze
Pjesma nevinosti
Povratak
Šehid

ZMAJ OD BOSNE
Nema vise Bosne..

ZUKO DZUMHUR
April na Sirkedziju
Ćilim
Hram u Kosmajskoj
Juksek-Kaldrma
Kasaba na granici
Maternji jezik
Osveta mrtvih sultana
Pamti, Huso!
Visoka skola marifetluka

ZVONIMIR GOLOB
Amuleti
Da bih rekao sto zelim
Duso moja
Grlice u sumi
Ljubavi moja
Macka
Njeznosti moja
Obicna pjesma
Osam izgubljenih stihova
Otvorena usta
Pismo
Pogledaj patke draga
Stari vrtuljak
Ti si vatra
Tijelo zene
Usne
Zamagljeno staklo

ŽELJKO KRZNARIĆ
Ako se nikad nismo voljeli
Bilo je neceg tajanstvenog
Da li ce me nekad tvoje ruke prepoznati
Da sam te ukrao
Gdje se ljubi i nikad ne stari
Iz kojeg si ti svijeta
Kako bih volio znati
Nikad vise
Sve sto mi ostaje
Umro sam a ti mi oprosti

ŽELJKO SABOL
Kad jednog dana prisjetim se svega
Nisam znala
Proci ce jednom ovi dani
Stare ljubavi
Sutra je novi dan
Sva su moja proljeca u meni

BaJkE
Jabuka koja place...

Nepoznat autor
Hasanaginica
Voljeli se Mujo i Nizama
Zmaj od BosneBIOGRAFIJE
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Abdulah Sidran
Ahmed Muradbegovic
Alaudin Sabit Užičanin
Aleksa Santic
Alija Kapidzic
Alija Kebo
Ćamil Sijarić
Dario Džamonja
Derviš-paša Bajezdagić
Derviš Sušić
Džemaludin Alić
Džemaludin Latić
Enes Kisevic
Enes Topalovic
Enisa Popovic Cengic
Enver Colakovic
Faruk Šehić
Ferida Durakovic
Habiba Stocevic
Hamza Humo
Hasan Kikic
Isak Samokovlija
Ivana Brlic-Mazuranic
Ivo Andric
Izet Sarajlic
Mak Dizdar
Mesa Selimovic
Miljenko Jergovic
Muhamed Karamusic Nihadi
Musa Cazim Catic
Nedžad Ibrišimović
Nihad Nino Ćatić
Rizo Dzafic
Safvet-beg Basagic
Skender Kulenovic
Tajib Omerdic
Umihana Cuvidina
Vesna Parun
Zilhad Kljucanin
Zulfikar Zuko Dzumhur

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

BROJAČ POSJETA
1109238