¤ Knjizevni kutak ¤

Perom i slovom u nezaborav ....

09.01.2005.

NICIJA DJECA

[i]
Život joj je postao noćna mora. Snovi su joj bila njena djeca otrgnuta joj iz maternice, oteta iz ruku, sakrivena od majčine ljubavi. Danju se otimala snovima, potiskivala ih radom, znojila se, mučila, čeznula, razdirala, ali ništa nije pomagalo, stomak je nastavio da se uvrće, da cijedi nemir i čežnjivu bol po cijelom tijelu, u plućima je ridalo, u grlu gušilo, u mozgu sijevalo, iz očiju suzilo, ruke se kršile, noge klecale na plač djeteta. Sama, vidjela je svoju otetu djecu u svakom dječijem vrisku, u svakoj dječijoj suzi, u svakom dječijem pogledu, u svakom nevinom smješku, i svima im bila majka, a opet očajno čeznula za svojim djevojčicama. Da li su je zaboravile? Majka ne može da zaboravi svoju utrobu. Da li im nedostaje majka? Njen život je suhlji i žedniji nego saharski pijesak bez dječijeg smijeha i plača.

Sedam godina je prošlo. Sedam vijekova paklenih čežnji i očajne nade.
Sedam vijekova Eli nije vidjela svoje djevojčice, Nuru i Zinetu, otkako ih je Nijaz odveo u Bosnu.
Vjerovala je Nijazu, nadala se da će ga proći, voljela ga. Sjećala se Makarske i ljeta osamdeset i šeste. Sjećala se viskog, preplanulog, crnokosog, plavookog mladića iz svojih snova. Osvojio je osmijehom, mekoćom, razumijevanjem, dobrotom. Njegovo tijelo je bilo drugačije, čvršće, jače, a opet nježnije od svih što je osjetila. Osjetila je mehku, nježnu i predivnu dušu u tijelu iz snova i zaljubila se još istog ljeta, možda čak istoga dana dok su se igrali i prskali plavom vodom idiličnog Jadrana. Sve se odvijalo munjevito, prepustila se sretna tom ubrzanom kovitlacu sudbine. Već na jesen bila je nevjesta u njegovom rodnom selu Šumatac nedaleko od Kladuše. Napustila je Hamburg, prekinula studije informatike, uzela dopust sa posla i živjela sa njim kraj malog potočića u pitomoj šumatačkoj dolinici. Najljepša godina u njenom životu, bila je neizmjerno sretna iako je osjećala čudne poglede seljana na sebi. Vrtjeli su glavom zagledajući se u njen već poveliki stomak. Nije pridavala tome nikakvu pažnju, nije to razumjela i nije htjela da se zamara time. Nura se rodila u Šumatcu. Nijazu je pošlo loše na njegovom poslu u Kladuši pa su se preselili u Hamburg u njen stan. Nastavila je raditi. Već naredne godine rodila je Zinetu. Bili su neizmjerno sretni. Nikada nije došlo do svađe u kući kao u normalnim porodicama, oni su bili nenormalno presretni. Eli je blistala od sreće, samo ponekad preko njenog lica preletjela bi sjenka. Prviše je lijepo da bi potrajalo, pomišljala bi ponekad, slutila je zlu kob ali bi tu misao brzo odbacivala i uživala u sreći dok traje. Djevojčice su rasle skoro pred njihovim očima.
Devedest i prve pođoše u vrtić, obje zajedno. Ubrzo poslije toga Nijaz se promjeni, povuče u sebe, zatvori. Stalno je sjedio pored radija ili televizora i slušao vijesti iz Bosne. Sve su rijeđe razgovarali, sve rijeđe se smijali, najčešće su ćutali, on je ćutao. Jednom ga upita sa nadom.
- Niki, šta se dešava? Mogu li ti šta pomoći?
- Eli, ja bih da se vratimo u Bosnu. Ja ne mogu više ovdje. Nešto prejako me vuče. Moram ići da vidim šta je, a ne mogu vas ostaviti, ni tebe ni djecu. Ne mogu više bez Bosne, tamo se svašta sprema, prijete nam nestankom, to se ne smije dozvoliti, a ne mogu ni bez djece, poludio bih.
- Pokušavam da te razumijem, ali Niki tamo se već ratuje. Zar nije glupo da vodimo djecu u rat. Žao mi je, ali za djecu je suviše rizično. Ja bih možda i pošla sa tobom ali djecu ne dam. Proći će te to. Budi ovdje sa nama i budi sretan.
Dugo ju je gledao, nije uspjela pročitati njegov pogled ali ju je zbog nečega zbolio, zaigrao joj je neki čudan nemir u stomaku.
- Ne znam, Eli, ništa više ne znam.
Razgovor se završio na tome. Ona se posvetila svom poslu, djevojčice su odlazile u vrtić, a on je čitao, slušao radio i gledao TV, samo vijesti o Bosni.
Taj dan se kasnije vratila sa posla. U stanu nije bilo nikoga. Pomislila je da je na putu iz vrtića svartio sa djecom na sladoled. Tek pošto se istuširala i sjela da pripali cigaretu, vidjela je ceduljicu na stolu.
Pročitala je. Riknula. Ruknula.Vrisnula. Skočila. Pojurila. Kuda nije znala.
Tek sutradan je postala svjesna zbivanja. Nije otišla na posao. Djece nije bilo. Nijaza nije bilo. Rat u Bosni se zahuktavao. Njena vlada nije preporučivala odlazak u Bosnu osim na sopstveni rizik. Nazvala je Šumatac, pitala, rekli su joj da nije tamo. Molila je da joj se javi kad stigne. Nije joj se javio. Zvala je opet sutra i sljedeće sedmice, nije ga bilo i nije se javljao. Opet je pokušavala ali sada uzalud, veze su su bile pokidane zauvjek, Bosna je bila odsječena od svijeta, odbačena, izolovana, izdana. Možda joj to i ne bi bilo toliko važano da u njoj nisu bile njena Nurica i Zinkica.
Angažovala je advokata, tražila zakonom djecu nazad majci. Zakon ostao nemoćan. Rat je i zakoni civilizacije ne vrijede ( kako za one u Bosni tako i za one vani). Čudno vrijeme, nemoćno, beznadno.
Tri godine, četiri godine, Bosna je krvarila, a njoj se srce cijepalo i duša razdirala gledajući šok- slike stradanja i smrti zemlje u kojoj su i njena djeca. Kao utopljenik se gušila valovima umobolmih vijesti iz krvave i nesretne zemlje na Balkanu, u svakoj slici je tražila svoju djecu ( koliko majki Bosne ih je tada tražilo?), zagledala se histerično u svako lice uplakanog, okrvavljenog djeteta, tražila izgubljene osmijehe, pokušavala prepoznati svoju krv u ostacima granatom raznesene odjeće na slikama iz pakla.
Trpjela je najteže muke materinstva, tražila je svoju izgubljenu i otetu krv u slikama ludila i zla sto su obilazile svijet. Svijet se naizgled grozio i već narednog trenutka zaboravljao njenu djecu i djecu Bosne. Ona je vrištala, kukala, molila, apelovala, da svijet i moćnici učine nešto, ali glas joj se odbijao od ravnodušnom nezaintresovanošću izolovanih svjetskih političkih tvrđava. Pomislila je da ju je Bog kaznio za preveliku sreću koju je u toj zemlji doživjela prije, pa joj se sada ta ista zemlja sveti najtežim mogućim zlom, gutanjem svoje i njene djece.
U toj agoniji izgubljenog utopljenika u okenu ljudske ravnodušnosti, i uzaludnom mahanju krpicom ispred slijepih očiju politike, u toj tankoj nadi da će je neko uočiti
samu, očajnu i uplašenu u svemiru nezaintresovanosti, prošle su godine rata, a ona još uvijek nije ništa čula o svojim djevojčicama i Nijazu.

Sa prvim konvojima poslijeratne pomoći ode u Šumatac da traži svoju djecu. Niko joj ništa konkretno nije htio reći. Čudno su je gledali i osjetila je da rodbina nešto krije. Neki su se pravili da ništa o Nijazu i djeci ne znaju, neki su natucali da je u Turskoj, neki da je u Iranu, i ona se vrati kući u još većem beznađu i očaju.
Angažova vlast svoje zemlje i bosanske vlasti i one joj dosude njenu djecu, ali djevojčica koje su sad već bile curice nigdje nije bilo. Angažova privatnog detektiva i on ih nađe u Iranu, u zemlji gdje djeca po zakonu pripadaju ocu i nikakav drugi zakon mu ih ne može oduzeti.
Prodade stan i ode u Iran da ih bar vidi.
Čekali su da Nijaz ode na posao, nisu se smjeli javno interesovati za djevojčice, iranski zakoni su bili strogi.
Pred velikom višespratnicom u predgrađu Teherana igrale su se dvije djevojčice. U grlu je steže, a oči joj zasuziše kad im prepozna dobrano izmjenjene ali neizmjerno drage crte lica. Znala je da mora polahko sa njima, da je neće prepoznati, a možda ni razumijeti sa ono malo bosanskog jezika koliko je znala. Pokuša da se uključi u igru sa njima. Nura podozrivo povuče mlađu Zinetu i one se odmakoše od nepoznate žene koja je čudno govorila njihov već pomalo zaboravljeni bosanski jezik (one su već odavno išle u iranske škole i igrale se na perzijskom). Majka ko majka pokuša ponovo da uspostavi kontakt, ali je, već izdžikala Nura, grubo odgurnu i pljunu kao nametljivog prosjaka.
Dugo je stajala ukočena, nije htjela obrisati pljuvačku svoje kćeri sa lica, pustila je da je boli do koštane srži. Djevojčice pobjegoše u stan ne sluteći ko je dosadna skitnica koja im je pokvarila igru. Njihova majka je stajala još neko vrijeme kao okamenjeni stećak sa užasnim natpisom bola na licu, a onda je došao detektiv i odveo je u hotel gdje su odsjeli. Ni u najružnijim noćnim morama nije mogla zamisliti ovakav susret sa svojom djecom.
Pola novca od prodatog stana je već bila potrošila da vidi svoju djecu i da je njeno prvorođenče pljune.
Odnekud su saznali Nijazov broj mobila. Nazva ga drhtureći poput tek ustrijeljene srne.
- Nijaze, ja sam, Eli. Nemoj prekinuti molim te, došla sam samo da vidim djecu. Molim te, majka sam im, imaju pravo da znaju.
- Meni su rekli da ih Njemačka traži nazad. Ja nedam svoju djecu, Eli.
- Ja odustajem od tog zahtjeva, Nijaze, samo da ih bar ponekad vidim, molim te.
- U redu, Eli, razmisliću. A mogla bi i ti živjeti ovdje sa nama, samo se moraš pokriti.
- Razmisliću i o tome, Nijaze, samo da ih viđam. A zašto ne bismo svi zajedno živjeli u Njemačkoj i bili sretni kao prije.
- To ne dolazi u obzir, Eli, ja sam se promijenio, sa prijetnjom uništenja naroda mog, zemlje moje i vjere moje, ja sam pronašao svoju izgubljenu vjeru i sada joj služim do groba, a ovdje sam našao mir i zaštitu.
- Dobro, dobro, Nijaze, o svemu se možemo dogovoriti samo ako mi dozvoliš da vidim svoju djecu.
- Naravno da ih možeš vidjeti, ali to su moja djeca i nema nikakve diskusije o povratku u Njemačku.

Nura se zastidjela kad je spoznala da je pljunula majku i nikad to neće oprostiti ni sebi ni ocu, a majka je njoj sve oprostila i prije nego ju je rodila.
Eh, majke, majke, da je ovo vaš svijet kao što je svijet očeva sigurno bi bio nježniji i sretniji djeci svojoj.Enes Topalović
[/i]

¤  Knjizevni kutak  ¤

PROZA I POEZIJA

DžEMALUDIN ALIĆ
A knjiga je otvorena
Bilig
Bosna Bosona
Crni konj
Daleka Postaja
Dazd
Faust
Golubica bez vida
Ja nosim veceru
Kad i tvoj papir plane
Kad su objesili kera
Kljuc
Krv su uzimali
Kto to dohodi
Kulin Ban
Logorasi
Nas Stari most
Pogrom
Potkovani covjek
Prag Bosne
Pusta zemlja
Roblje
Sanjivi
Smrt u Manjaci
Spaljene knjige
Svanuce
Šehid
Ti ides svome domu
Zora kasni

DžEMALUDIN LATIĆ
Dva slapa i jedna duga
Ja sin sam tvoj
Tarih za stari most u Mostaru
Vali u noci

EJUB PASALIC
Bosanka
Elvirov krug
Kuda ste se zaputili
U istom trenutku
Uno - voljena rijeko

EMIR JUSIC
Gubim te

EMIR SULJAGIC
Meals ready to eat
Prvi konvoj...

ENES KISEVIC
Autobiografija
Bas ta
Bez kompasa
Brzo se sakrij u mene
Budi sunce poezije
Cuvar parka
Davanje
Dazd rijeci
Djeca su druga polovica duge
Djetinjstvo
Dobra prica
Europa
Gutljaj vina
I nista te kao ne boli
Idem se igrati...
Iskonski nagon stvaranja
Izgubljeni biser
Izmedju dva krika
Jabuka
Jutarnja molitva
Kako je tesko biti
Konac
Korijen s krilima
Lijepo nas je vidjeti zajedno
Ljubav
Ljubav se mnozi...
Moja mama
Na putu
Na semaforu
Nebesko zito
Necu se igrati...
Nedjeljivost
Nek na me predju...
Neki stid
Nocno kupanje
Obozavanje
Od onoga sunca
Ona
Onima koji govore u ime nas
Oporuka
Oprosti im Gospode..
Oprostaj bogatasa
Otvoren kavez
Pa to je krasno
Pahulje, pahulje..
Piramida
Pogaca
Pogledam u nebo...
Poslije kruga
Pred sobom
Pripadnost
Prisutan kao svjetlost bez glasa
Profesor povijesti
Prva prica
Prve, prave i druge ljubavi
S glavom cvijeta
Samome sebi
San bez snivaca
Sav svijet je tebi dom
Sijeda djeca
Silazim Rastokama...
Sizife brate
Snijeg u ocima
Sonata od sna
Starinski mirisi
Sunce, vjetar i ti
Suze svjetla
Sve cu ti dati...
Sve je u svemu
Što sam ja sebi
Takva vremena
Ti pises
Tiha nada
Tocka izvan kruga se ruga
Trznica
U Budimpesti
U nama su samo oci zive
Valcer kise
Vatra vatru ne gori
Vecim od zivota
Velik kao dijete
Vrtlar
Zajedno cemo svuci tijela
Zapis iz sna
Zapis o vremenu
Zasto se djeca ne smiju
Zemlja
Zemlja iz ociju
Zvjezdani zizak
Žeđ

ENES TOPALOVIC
Duh noci
Dusa
Igra
Majko!
Nafaka
Nicija djeca
Nije moj rat
Noz, zica, Srebrenica
Oglas
Okamenjeni svatovi
Plac do ludila
Poruka
Relativna fantazija
San
Ubi nas pjesma

ENISA POPOVIC CENGIC
Bosansko cedo
Djeca srece
Nanin zamotuljak...zar opet
Žena bi da rekne

ENVER COLAKOVIC
Dervis
Dodji
Izlet u Bosnu
Kako da ti kazem
Majci umjesto skoljke
Ocu pred Bajram
Sinoc
Trenutak u nesanici
Žudnja

ESET MURACEVIC
Noc bez tebe

FADILA NURE HAVER
Kad umrem da se smijem

FARUK SEHIC
Bez bremena na ledjima
Bojim se ovih tisina
Drustvena igra
Fantom slobode
Fluid
Ispraznite svoja srca
Na terasi Kod dva ribara
Prije sna
Taj ponocni blues
Totalna pjesma
Uvijek postoji prica

FEJZO SOFTA
Asiklijski elif-be

FERIDA DURAKOVIC
Gospode
Igra
Plesac

FRANC PRESERN
Snaga uspomene

GUSTAV KRKLEC
Bezimenoj
Ti i Ja

HABIBA STOCEVIC
Kad od tvog ostrog pogleda..

HADZEM HAJDAREVIC
Lice koje pamtim

HAMZA HUMO
Akvarel
Čekanje
Drugovima poslije dvanaest sati
Drugu
Hamza
Hercegovacki pejsazi
Jesenji rastanak
Labudova pjesma
Ljubavna pjesma
Molitva na stijeni
Nemir
Neretvi
Njezine misli
Ocajnik
Oprostaj s Mostarom
Šapat
U rodnom gradu
Vihor
Zvuci u srcu

HANIFA OSMANOVIC
Bez oprosta

HARIS REKANOVIC
Draga mama..
Koracam ulicama..
Ljubavna pjesma

HASAN KIKIC
Djevojacka prica
Kopile

HUSEIN DERVISEVIC
Turbe - legenda ili stvarnost

IBRAHIM HAJDER
Sumnja

IBRAHIM KAJAN
Mora

IRENA VRKLJAN
Vrijeme ljubavi

IRFAN HOROZOVIC
Balada o mrtvim prijateljima
Dzamija
Mramorno more
Mrtva ljubav
Ogledalo
Ptice na noktima
Skrita

ISAK SAMOKOVLIJA
Bijela nirvana

ISMET RAMLJAK
Majke Srebrenice
Smrt majki Srebrenice
Srebrenicka fatiha

IVAN GORAN KOVACIC
Bjeline
Usnula draga

IVAN ŠAMIJA
Atena se igra
Ljetna morfologija zudnje
Sorry, vrijeme

IVANA BRLIC MAZURANIC
Cudnovate zgode segrta Hlapica
1. Segrt Hlapic
2. Čizmice
3. Bijeg
4. Mali mljekar
5. Velika se glava pokazuje u travi
6. Kuca s plavom zvijezdom
7. Hlapic i kamenari
8. Crni covjek
9. Velika zalost
10. Djevojcica na putu
11. Na sjenokosi
12. Predstava
13. Razgovor Hlapica s tezacima
14. Pozar u selu
15. Veliko cudo
16. Grgina majka
17. Gitina brazgotina
18. Kako je na pasi
19. Otkuda je pao covjek pred Hlapica
20. Grga i Hlapic
21. Noc u zapecku
22. Mali postolar i prosjakinja Jana
23. Na sajmu
24. Dva kosaraca
25.Na vrtuljku

IVO ANDRIC
Blaga i dobra mjesecina
Bore
Budite radosni..
Dan je..
Gubiti je strasno..
Ima u jeziku..
Kad jedno odredjeno stanje pocne da vas muci..
Kad pocnemo da se pitamo..
Ko nosi u sebi..
Kud sam sve lutao?
Lanjska pjesma
Lica
Ljudi koji ne paze..
Mnogo samujes..
Potonulo
Strofa
Tama
U sumrak
Žeđ

IZET SARAJLIC
Bluz
Da je barem 1993. godina
Druga ljubav
Drugi put bih znao
Iz voza
Izeta
Jadni Tolstoj
Jednom
Kako ce Sarajevo bez mene
Lagano s tugom
Ljubavna pjesma sezdesetih godina vijeka
Ljudska milosta
Mala nocna muzika
Mala velika moja
Na sve spremna budi
Nasi ljubavni sastanci kod Lava
Ne znam zasto
Neka nam oproste trave
Nove komsije
Nuit de Paris
Oprostaj s velikom umjetnoscu
Oslobadjam te tuge
Pisi mi na zelenu adresu ljeta
Po Laticu
Pokusaj romanse
Popovaca
Posveta
Razmisljajuci o Skenderu Kulenovicu
Sarajevo
Sem smrti
Sjecajuci se porucnika Kincla
Sve meni
Sutra ce se ljudi..
Tako smo nespremni usli u ovaj rat
Tek sada
Trazim ulicu za svoje ime
Turizam mojih starih
U predvecerje
Vec naglas
Vladi Dijaku

JAHJA FERHATOVIC
Ono

JASMINA HAMZIC
Varnica tegobe

JASMINA IMAMOVIC
Bosno moja

JOSIP PEJAKOVIC
Bila jednom jedna zemlja
On meni nema Bosne

JOSIPA ANDRIJANIC
Probudi se usnuli grade

KASIM DERAKOVIC
Cvjetanje u nama
Poetika Bosne

KEMAL COCO
Suze

KRSTE JURAS
Ljubi san vasu cer

MAK DIZDAR
Budjenje
Dan sedmi
Gorcin
Iskaz petog svjedoka
Jedno drvo
Kompas
Krajina
Krug
Labud djevojka
Ljeljeni
Modra rijeka
Ostrva
Plivacica
Ptica
Putevi
Razmirje
Ruke tvoje i moje
S podignutom rukom
Slovo o kalipsi
Slovo o smijehu
Slovo o smrti
Stecak je za mene...
Sunce
Uspavanka
Vrata
Zapis na dvije vode
Zapis o casti
Zapis o izvoru
Zapis o ocima
Zapis o rijeci
Zapis o zemlji

MARKO VESOVIC
Barbin roman
Na cetrdeseti rodjendan
Ova pucnjava

MEDŽAZIJA SANIJA MOSTARAC
Zasto se stas mostarskog mosta povio

MEHMED BAHTIC
Pravo na bol i suze

MEHMED MEJLI KURANIJA
Pjesma Sarajevu

MEHO BARAKOVIC
Slovo o Maku Dizdaru

MELIKA SALIHBEG BOSNAWI
Nada

MEŠA SELIMOVIĆ
Iskustvo me naucilo...
Kako su ljudi nesavrseni
Kakvi su ljudi Bosanci
Ovdje sam postao, ovdje cu nestati
Proslost i sudbina
Ruzno doba
Smatrao sam duznoscu
Smijesno je mozda..
Sve je moguce...
Trebalo bi ubijati proslost..
Tri velike strast
Želja za moci

MILE STOJIC
Somuni

MILJENKO JERGOVIC
Bijelo Dugme
Bruce Lee na KM
Ceca
Ćamil
Ema Emili
Fes
Hamburger
Honduras
Jugosvabo
Kulturoloska kopilad
Minimaks
Moda
Nervozni listonosa
Prokleta nedjelja
Prvi i posljednji put
Simpatija
Stara kuca
Šemsa Suljaković: zena-macka
Zvuci rata

MIROSLAV KRLEZA
Bila je mjesecina
Čežnja
Ljubav nije vjestina
Osjecanje zivotne stvarnosti
Stecak

MIRZA MUSTOVIC
Čekmedža
Pjesma mostu

MONIKA HAMZIC SVABICA
Kameni svjedoci
Spoznaja

MUHAMED KARAMUSIC NIHADI
Gazel
Ove noci

MURIS NEIMARLIJA
Znas li prijatelju kako mirise Sarajevo?

MUSA CAZIM CATIC
Bosna zubori
Da sam onaj tihi lahor
Ja n'jesam sanjar
Ja sam Bosnjak
Ja sklopio sam oci
Jednoj bogatasici
Kur'an
Lady Godiva
Ljubavi
Moj zivot
Noc ceznje
Nostalgija
Notturno
Pod visnjom..
Prvi cjelov
Tvoje oci
Zambak

MUSTAFA DZELIL SADIKOVIC
Ceznja za mladoscu
Tebi samo oprostit ne mogu

MUSTAFA FIRAKI
Mazhar bosanske fukare Visokoj Porti

MUSTAFA GRABCANOVIC
Drina
Pjesma Bijeljini
Pjesma mojoj Bijeljini
Radjanje pjesme

MUSTAFA SMAJLOVIC
San o sofri

NASIHA KAPIDZIC-HADZIC
Cvijece
Vezeni most

NEDZAD IBRISIMOVIC
Bosna
Covjek sa tri zivota
Knjiga Adema Kahrimana... 1.dio
Knjiga Adema Kahrimana... 2.dio
Knjiga Adema Kahrimana... 3.dio
Knjiga Adema Kahrimana... 4.dio
Knjiga Adema Kahrimana... 5.dio
Materino srce
Pogodjen u mojim prsima
Svatovska
Vo u mejtefu

NENAD VELICKOVIC
Debalans budzeta
Ostajte tamo
Otac moje kceri
Pariz
Štafeta
Vukovi i crvenkapica

NIHAD NINO ĆATIĆ
Ljudi beznadja
Molitva za smrt
Zaboravljeni
Zasjeda

NURA BAZDULJ HUBIJAR
Crge i Mrge
Milost
Pitanje
Rajan
Samoubica

OMER PASA LATAS
Ostavite je nama...

OTON ZUPANCIC
Slap
Susret
Ti cvijete moj tajanstveni

OZREN KEBO
A evo sad nesto o smislu zivota
Biljeg, oziljak, opomena
Čistoća
Dijalog u tudjini
Konstitutivni narodi
Ljudsko pamcenje
Pripremni na nesrecu

PERO ZUBAC
Aleksa se vraca iz raja
Blagajski dervisi
Kao glad djetinja
Ljudi u nasim godinama
Mostarske kise
Na vest o smrti Kika Sarajlica
Ne bira se ljubav
Orkanski visovi
Porodicna vecera

RIZA-BEG KAPETANOVIC LJUBUSAK
Bilo je lani...
Ko tigar bih

RIZO DŽAFIĆ
Azrailovo oko
Cudni sanjari
Sokaci stari
Tudjina
Zavicaj

SABAHUDIN HADZIALIC
Draga moja BiH
Knjiga
Pravda i krivica
Sudbina besmisla
Vlastima

SAFET SEFER
Srce lebdi

SAFVET-BEG BASAGIC
Bilo je lani
Ja i ona
Jesenski uzdasi
Moja tajna
Moje srce
Pod jorgovanom
Prvoj ljubavi

SALIH CAVKIC
Moja i tvoja domovina

SALIH DULAS
Kameno srce

SANELA DZANIC-LULIC
Srodne duse

SANELA KUKO
Grlim te

SELMA FAZLIC
Bijeg
U traganju

SEMEZDIN MEHMEDINOVIC
Četnički položaj
Leš
Prica o Mirzi
Sarajevo

SILVIJE STRAHIMIR KRANJCEVIC
Iza spustenijeh trepavica
U zelji ljubavi
Utjeha

SKENDER KULENOVIC
Čuda
Gromovo đule
Na pravi put sam ti, majko izas'o
Noturno
Ocvale primule
Rusa pjesma
Stecak
Stojanka majka Knespoljka
Šetnja

SVETOZAR ĆOROVIĆ
Radost Omera Grbe

ŠEMSO HATIBOVIĆ
Bosna
Dozivanja
Kamen je pao

ŠERIF TIHIĆ
Baglame skripe
Rastanak sa Kostajnicom
Tespih

ŠEVKO KADRIĆ
Bina

ŠUKRIJA PANDžO
Osmijesi
Ruka na kosi

TABIJA
Tab'ijin spjev o Mostaru

TAJIB OMERDIC
Nisi sama ja sam uz tebe

TIN UJEVIC
Cvrkutanje srca u pokrajini sanja
Igracka vjetrova
Misao na nju
Nesto i za me
Svakidasnja jadikovka
Svetkovina ruza
Tajanstvena
Uhapsen u svojoj magli
Vasionac

UMIHANA CUVIDINA
Čamdži Mujo i lijepa Uma

VESNA KRMPOTIC
Ljubav sa mnom
Odakle si dosao
Usta tajne

VESNA PARUN
Čeznja
Da si blizu
Dom na cesti
Elegija
Kad ptica prestane voljeti
Lice u sjeni
Mati covjekova
Ne pitaj
Otvorena vrata
Povratak djetinjstva
Rijeka i more
Ropstvo
Sonet o odbacenim tugama
Sonet o sreci
Stijena u kojoj bi trebalo zapisati baladu
Ti koja imas ruke nevinije od mojih
Tog dana ljubljah ptice
Ushit
Vecernja zvijezda
Vidrama vjerna
Za sve su kriva djetinjstva nasa
Zagrljaj
Zavjet
Zlato

ZDENKO JELCIC
Poezija vode

ZDENKO RUNJIC
Otvori prozore sna

ZIJA DIZDAREVIC
Blago u duvaru
Majka
Mujo telal
Otmica
U bosanskoj kafani

ZILHAD KLJUCANIN
Bog i suze
Pjesma nevinosti
Povratak
Šehid

ZMAJ OD BOSNE
Nema vise Bosne..

ZUKO DZUMHUR
April na Sirkedziju
Ćilim
Hram u Kosmajskoj
Juksek-Kaldrma
Kasaba na granici
Maternji jezik
Osveta mrtvih sultana
Pamti, Huso!
Visoka skola marifetluka

ZVONIMIR GOLOB
Amuleti
Da bih rekao sto zelim
Duso moja
Grlice u sumi
Ljubavi moja
Macka
Njeznosti moja
Obicna pjesma
Osam izgubljenih stihova
Otvorena usta
Pismo
Pogledaj patke draga
Stari vrtuljak
Ti si vatra
Tijelo zene
Usne
Zamagljeno staklo

ŽELJKO KRZNARIĆ
Ako se nikad nismo voljeli
Bilo je neceg tajanstvenog
Da li ce me nekad tvoje ruke prepoznati
Da sam te ukrao
Gdje se ljubi i nikad ne stari
Iz kojeg si ti svijeta
Kako bih volio znati
Nikad vise
Sve sto mi ostaje
Umro sam a ti mi oprosti

ŽELJKO SABOL
Kad jednog dana prisjetim se svega
Nisam znala
Proci ce jednom ovi dani
Stare ljubavi
Sutra je novi dan
Sva su moja proljeca u meni

BaJkE
Jabuka koja place...

Nepoznat autor
Hasanaginica
Voljeli se Mujo i Nizama
Zmaj od BosneBIOGRAFIJE
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Abdulah Sidran
Ahmed Muradbegovic
Alaudin Sabit Užičanin
Aleksa Santic
Alija Kapidzic
Alija Kebo
Ćamil Sijarić
Dario Džamonja
Derviš-paša Bajezdagić
Derviš Sušić
Džemaludin Alić
Džemaludin Latić
Enes Kisevic
Enes Topalovic
Enisa Popovic Cengic
Enver Colakovic
Faruk Šehić
Ferida Durakovic
Habiba Stocevic
Hamza Humo
Hasan Kikic
Isak Samokovlija
Ivana Brlic-Mazuranic
Ivo Andric
Izet Sarajlic
Mak Dizdar
Mesa Selimovic
Miljenko Jergovic
Muhamed Karamusic Nihadi
Musa Cazim Catic
Nedžad Ibrišimović
Nihad Nino Ćatić
Rizo Dzafic
Safvet-beg Basagic
Skender Kulenovic
Tajib Omerdic
Umihana Cuvidina
Vesna Parun
Zilhad Kljucanin
Zulfikar Zuko Dzumhur

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

BROJAČ POSJETA
970546